Ljubav čini čuda

Uživala sam u tome da svaki ljetni I zimski raspust provedem kod maminih roditelja, na selu. To mi je zapravo predstavljalo najveće zadovoljstvo. Često sam, još kao djevojčica, sjedila sa nanicom I slušala njene doživljaje iz mladosti. I dan danas, nekih 10ak godina kasnije, čudim se tome kako se način življenja promijenio.

Moja nena je treća djedova žena. Kada mi je kazala da je tetka (njihova druga kćerka, mamina sestra) dobila ime po djedovoj prvoj ženi, ostala sam zatečena. Moja prva reakcija bila je: “I ti nisi ljubomorna?!”

Ja to, naravno, ne bih mogla ni zamisliti, čuj po tvojoj bivšoj ženi da djetetu ime dam? Na kojim si drogama? Kaže ona meni: “Ma jok, Dino (ili žuja, kako kad), mi smo se I držile, čak smo bile jako bliske”

Ja, onako u čudu, sjedim, gledam je I napijem se svog mlijeka sa kafom, a ona nastavi: “Drugačija su vremena bila, tvoj djed je radio u Iraku, znalo je proći I po par mjeseci da se ne vidimo. Ja sam bivala ovdje sama sa četvero djece, tolika kuća, zemlja, djeca, nisam imala kad ni razmišljati da li bi on nešto uradio. A vjerovala sam mu, jesam.”

A meni je problem predstavljao što je on online, a ne piše mi… Kaže ona meni ovako: “Eto, pitaj svoju mamu kako se udala, djed, bona, nije pričao s njom dva mjeseca, a I danas dan zna kazati- nemam boljeg zeta od Faruka. Tvoja mama je bila najstarija od četvero djece. Obzirom da ti je djed radio tamo, ja joj nisam mnogo dozvoljavala, nije puno hodala, nego ona odmah poslije škole nađe posao, da eto meni pomogne. Pomagala mi je I ovako, oko djece, bila im je k’o druga mati. Ubrzo nakon što je počela raditi, djed ti je došao u Bosnu, takvo vrijeme, Dino, bilo, pa joj on nađe prosca.”

Ja gledam, kontam, sve mi se čini da se djed baš pridržavao starih običaja, ali I da je to već pretjerivanje. Nastavi ona: “Ćazim sve ugovorio, dolaze ljudi da prose tvoju mamu, kaže neka fina familija. Ugovorili sve, oni će kao doći na večeru I tražiti njenu ruku. I tako I bi, došli su oni I dočekani su fino, a ja krenula u sobu po nju, rekoh joj da ne izlazi dok ja ne dođem, kad ono- nje nema. Traži, zovi, nema cure nigdje. Sramota, draga žuja. ”

“Pa šta je bilo, gdje je bila na kraju?”- upitah.

“Slušaj ovo”, nastavi ona, “nazvala ti je ona nas tu večer I kaže “mati, ja se udala”, kažem ja njoj kad ode, gdje ode, kako? Da bi ti ona meni rekla, pa mama draga kroz prozor, on me čekao, hodamo već neko vrijeme, I eto, udala se. Dva mjeseca otac s njom nije pričao, ali da smo tražili, boljeg zeta ne bi našli.”

Tako moja mama I tata otpočeše svoj zajednički život, a ja se brinem oko nebitnih stvari. Prava ljubav postoji I desit će se. Sve se dešava s razlogom, ako ikad posumnjate u to, sjetite se da je moja mama pobjegla kroz prozor da se uda I dan danas su, hvala Bogu, sretni I zajedno. Ljubav čini čuda.

Laku noć

O autoru RetroGirl640

Keepin' it real since 1995
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s